Home Environment An urban farm at the head of a health education tower targeted...

An urban farm at the head of a health education tower targeted by LEED Gold in Toronto


Global design practice Perkins and Will raised the bar for sustainable campus design with the award-winning Daphne Cockwell Medical Science Complex, a Ryerson University facility designed to achieve LEED Gold certification. As an example of a “vertical campus style”, the 28-story tower combines academic science, residential areas, laboratories, administrative offices and even a central rooftop urban farm the dense city center of Toronto. Completed in 2019 for C $ 104 million, the health education tower was awarded the 2021 Tallest Building award by the Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). .

Continue reading below

Our featured video

Located on the east side of the Ryerson campus near Yonge – Dundas Square, the Daphne Cockwell Health Science Complex offers a modern living and learning space of nearly 300,000 square feet and serves as a new gateway to the campus. school. The striking high-rise building is covered with expanded glass with white aluminum panels accented with vibrant orange accents. As part of Ryerson University’s goal is to shape our future TorontoThe tower is eye-catching with the public spaces woven throughout the building. A street level skylight also activates the public area with a coffee shop and study space. The cafe’s kitchens use fresh produce sourced from the rooftop urban farm.

Related: Canada’s first carbon-free, large-volume wooden college building sprang up in Toronto

Orange robot machine in the laboratory
Nursing students change bed sheets in hospital classroom

The first eight floors of the building consist of four faculties – the schools of Nursing, Midwifery, Nutrition and Occupational Health and Public – with class, teaching kitchen and laboratory. The tower also includes an externally visible digital fabrication laboratory, flexible research facilities, and a university administration office. Boarding halls of residence occupy the upper floors of the tower and can accommodate up to 330 students. Accessibility is implemented seamlessly throughout to foster inclusion, collaboration, and community.

people wearing white coats inside the kitchen with stainless steel appliances and counters
students sitting at long white table near glass wall

In addition to a productivity green roof, Daphne Cockwell Medical Science Complex integrates many eco-friendly features including low-impact materials; gray water recycling systems for faucets, toilets and showers; and a measurement and monitoring system that allows boarding students to view their energy and water consumption online. Architects expect that the building will use 32% less energy and consume 35% less drinking water than traditional construction.

Perkins and Will

Photography by Tom Arban through Perkins and Will

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments