Home Environment MVRDV's Mission Rock Tower broke ground in San Francisco

MVRDV’s Mission Rock Tower broke ground in San Francisco


Construction works were broken on one MVRDV– designed at Mission Rock in San Francisco, a multistage master plan that will turn nearly 30 acres of asphalt into a sustainable, community-minded mixed residential and community hub. MVRDV’s LEED Gold Search Block – known as Building A – is one of four Mission Rock Phase 1 buildings designed by renowned architectural firms and the second of four. construction begins. Building A is inspired by the California landscape for its steps and canyon-like spaces. It will offer a combination of apartments, offices, retail space and public spaces.

Continue reading below

Our featured video

Developed by the San Francisco Giants and Tishman Speyer in a public-private partnership with the Port of San Francisco, Mission Park aims to provide a mixed-use waterfront area near Oracle Park. MVRDV designs Building A in collaboration with three architectural offices – Studio Gang, Henning Larsen and WORKac – was selected to design another Mission Rock’s Phase 1 backpack.

Related: Apartment Searching LEED is home to formerly homeless families in San Francisco

render of tall brown twisted tower
Aerial image of the site

Located near the entrance of Mission Rock via the 3rd Street Bridge, the MVRDV residence will connect the landscape from the China Basin Park via a 23-story tower and into the heart of the Mission Rock master plan via a street like canyon that is accessible to the public and internally. The project’s combination of low and high-rise buildings will provide 395,000 square feet of space for mixed use the program, which includes a diverse collection of rooftop apartments, vibrant outdoor space and approximately 58,000 square feet of office space. The ground floor retail shops and restaurants will activate the street landscape.

render of the tower in brown with staggered angles
render of brown towers with staggered walls

Make LEED Gold MVRDV’s certification, transformative design of what is currently a bit of bitumen, including an old parking lot, follows a “holistic sustainability strategy” that includes lots of greenery along an alley-like space mountains, roofs and balconies of houses. On-site bicycle parking will be integrated underground, and a support space will also be created for the County’s Energy Efficient System.

+ MVRDV

Images via Pixelflakes, MVRDV, Rinaldi Group LLC and Binyan Studios

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments